Strokovni obisku trenerjev NK Veržej na Portugalskem

Ekipa trenerjev NK Veržej se je odpravila na Portugalsko z namenom pridobiti nove izkušnje in znanje v nogometnem treningu, zlasti v kategorijah U15 (mlajših od 15 let). Naš obisk je bil del projekta financiranega iz programa Erasmus plus, katerega cilj je izmenjava izkušenj in praks med nogometnimi klubi ter izboljšanje kakovosti nogometnega programa in razvoja igralcev.

Datum: 23. oktober – 27. oktober Med obiskom smo se osredotočili na naslednje ključne dejavnosti:

Sledenje na delovnem mestu trenerjev mlajših selekcij do kategorij U15:

 • Udeleženci, ki so bili vključeni v projekt, so preživeli obdobje opazovanja pri partnerski organizaciji na Portugalskem. To jim je omogočilo, da so se seznanili z novimi praksami in zamislimi, ki se uporabljajo v organizaciji gostiteljici, z namenom pridobivanja novih znanj in izkušenj.
 • Med obiskom so sodelovali z vrstniškimi kolegi, mentorji in prostovoljci pri vsakodnevnem delu v organizaciji gostiteljici z mladimi nogometaši. To jim je omogočilo praktično izvajanje novih metod in tehnik, ki so jih spoznali med mobilnostjo, in prilagajanje svojih pristopov ter praks, da so postali bolj primerni za specifične potrebe in zahteve organizacije gostiteljice.

Udeležba osebja iz nogometnega kluba NK Veržej v mobilnosti lahko pomaga k množičnemu športu na več načinov:

 • Izmenjava izkušenj in znanja: Udeležba v mobilnosti je omogočila trenerjem in drugemu osebju pridobivanje novih znanj in spretnosti, ki jih bodo lahko nato prenesli na nogometne igralce v klubu. Poleg tega so imeli možnost izmenjave izkušenj in dobrih praks z drugimi nogometnimi klubi, kar je prispevalo k izboljšanju nogometnega programa v klubu.
 • Razvoj mednarodnih stikov: Sodelovanje v mobilnosti je klubu omogočilo vzpostavitev stikov z drugimi nogometnimi klubi in organizacijami po Evropi in širše. To je prispevalo k mednarodnemu ugledu kluba ter mu omogočilo, da postane del mednarodne nogometne skupnosti.
 • Razširitev obzorij igralcev: Udeležba osebja iz kluba v mobilnosti je prinesla nove ideje in pristope k treniranju in razvoju nogometašev. To je pomagalo igralcem, da so razširili svoja obzorja in razvili nove veščine, kar je vplivalo na njihovo uspešnost na igrišču.
 • Povečanje motivacije: Udeležba v mobilnosti je prispevala k povečanju motivacije trenerjev, drugih osebja in prostovoljcev, saj jim je omogočila nove izzive in priložnosti za osebni in poklicni razvoj.

Vse te prednosti prispevajo k množičnemu športu v nogometnem klubu NK Veržej ter izboljšanju kakovosti nogometnega programa in razvoja igralcev, kar pa pripomore k večjemu uspehu kluba in zadovoljstvu igralcev. Nazadnje pa je udeležba naše organizacije v tej mobilnosti prispevala k večji ozaveščenosti o pomenu športa in njegovega vpliva na posameznike ter družbo kot celoto. Naši trenerji bodo lahko delili svoje izkušnje in znanja z drugimi v naši lokalni skupnosti, kar bo prispevalo k spodbujanju športne kulture ter povečanju zavedanja o koristih športa za zdravje in dobro počutje.

 

Spodaj je podrobnejši pregled naših aktivnosti med obiskom:

 1. oktober:
 • 08:50 – Prispeli smo na letališče Francisco Sá Carneiro in se nato odpravili do Hotela IBIS, kjer smo se prijavili.
 • 18:00 – Prvi dan smo zaključili z obiskom treninga članske ekipe Bragança Football Association. Med opazovanjem treninga smo bili pozorni na njihove metode usposabljanja, taktične pristope ter komunikacijo med trenerji in igralci.
 1. oktober:
 • 15:00 – Obiskali smo sedež Bragança Football Association, kjer smo se sestali s predstavniki lokalne uprave in se pogovarjali o njihovem načinu delovanja, organizaciji tekmovanj ter razvoju nogometa na lokalni ravni. To srečanje je omogočilo poglobljeno razumevanje portugalskega nogometnega sistema.
 • 18:00 – Popoldne smo preživeli na treningu mlajše ekipe GD Macedende, kjer smo opazovali pristope k razvoju mladih talentiranih nogometašev.
 1. oktober:
 • 15:00 – Nadaljevali smo z opazovanjem treningov, tokrat pri prvoligašu GD Chaves, kjer smo si ogledali njihov način treniranja in prepoznavali razlike in podobnosti s prejšnjimi opazovanji.
 • 18:00 – Zaključili smo dan z obiskom treninga mlajših igralcev pri SC Mirandela, kjer smo se osredotočili na pristope k razvoju mladih nogometašev v drugem klubu.
 1. oktober:
 • 15:00 – Nadaljevali smo z opazovanjem treninga, tokrat pri članski ekipi SC Mirandela, kjer smo pridobili vpogled v priprave članske ekipe na tekme in analizirali njihovo taktiko.
 • 20:00 – Pozno popoldne smo si ogledali trening selekcij U16 in U14 pri ženskih regionalnih ekipah AF Bragança, kar nam je dalo dragocen vpogled v razvoj ženskega nogometa.
 • 21:30 – Po treningih smo se udeležili teoretičnega srečanja na sedežu AF Bragança z AFB Tehničnim uradom, kjer smo imeli priložnost slišati o njihovi strategiji, filozofiji in pristopu k razvoju nogometnih talentov.
 1. oktober:
 • 12:00 – Po končanem programu smo se odjavili iz Hotela IBIS.
 • 00:00 – Na zadnji dan smo si ogledali še trening mlajših igralcev pri U19, Vizela ki nastopajo v prvi ligi, kar nam je omogočilo, da smo primerjali različne treninge in pristope na Portugalskem.

Celoten obisk je bil zelo uspešen in informativen. Izboljšali smo svoje znanje o različnih pristopih k nogometnemu usposabljanju in vzgoji igralcev ter navezali pomembne stike v nogometni skupnosti Portugalske. Ta izkušnja bo nedvomno koristila našemu delu v NK Veržej in bo prispevala k napredku naših trenerjev ter igralcev. Zahvaljujemo se vsem, ki so omogočili ta nepozaben obisk na Portugalskem.